Konopljina plastika – budućnost održivosti

0
0

Konoplja je biljka koja ima potencijal da nam pomogne da smislimo budućnost plastika i ostalih materijala. To je čisto, ekološki održiva i obnovljiva alternativa. Može zamijeniti upotrebu zagađujućih materijala u proizvodnji robe na mnogim poljima, kao što su građevinarstvo, automobili, moda, sportski, i mnogi drugi.

Ali konoplja nije novi resurs koji odgovara određenom ekološkom trendu. Konoplja je sirovina koja se vraća iz prošlosti kako bi nam pomogla da preispitamo budućnost. Tisućljećima, korišten je zbog svojih hranjivih svojstava i višestrukih zdravstvenih blagodati, a poslužio je kao sirovina za bezbrojne proizvode poput hrane, tekstila, i lijekovi.

Konoplja je među kulturama koje stvaraju više biološke raznolikosti u svojoj okolini. Njegov uzgoj omogućuje nam da po niskoj cijeni dobijemo tri sirovine: sjemenke, vlakna i pulpa. Vlakna su se uvijek najviše koristila zbog svojih izvrsnih kvaliteta, jer je najotporniji, upijajuća i trajna vlakna biljnog podrijetla.
Otkrivanje budućnosti plastike od konoplje.

[the_ad id=”10962″]

Sve je lakše pronaći proizvode usmjerene na različite sektore izrađene od biljnih vlakana, kao što je lan, kokosov orah i, naravno, konoplja. Cilj je zamijeniti onečišćujuće materijale koji se proizvode desetljećima. Kao što smo rekli, konoplja može zamijeniti mnoge od ovih materijala, kao što je plastika, pomažući tako u smanjenju zagađenja širom svijeta.

Korištenje konoplje ne donosi samo ekološku korist. Također poboljšava kvalitetu i performanse proizvoda koji ga sadrže. Na primjer, vlakno konoplje se dugo koristi, umjesto stakloplastike, izrađivati ​​daske za surfanje jer ih to čini puno lakšima, fleksibilniji i otporniji, te im daje senzacionalni stisak i uzgon.

Tako, sa sve većom učestalošću svake godine, inovacije u tehnologiji plastike konoplje dolaze na tržište. Danas, čak i neke od najvećih automobilskih tvrtki poput BMW-a, Mercedes i Bugatti u svoje proizvode ugrađuju plastiku od konoplje. Najnoviji Porscheov model, na primjer, the 718 Cayman GT4, uključuje panele od konopljinih vlakana proizvedenih u nizozemskoj tvrtki Hempflax.

Ukratko, bioplastični materijali konoplje, nude značajne prednosti za okoliš. Jer nisu napravljeni od fosilnih goriva, ne stvaraju ugljični dioksid razgradnjom. U Dodatku, većina ih je biorazgradiva. Sve ukazuje na to da bi mogli biti vrlo važan dio rješavanja klimatske krize. Još jedna pobjeda za Konoplja koja ima ogroman i pozitivan održivost plus za naš svijet!

[the_ad id=”11356″]

Povezane objave

Ostavite odgovor