Boca konoplje- Bioplastika konoplje

1
0

Boca konoplje je budućnost održivosti. Neke od najranijih plastika izrađene su od celuloznih vlakana dobivenih iz organskih, izvori koji nisu naftni. Plastične boce čine veliku količinu otpada na našem odlagalištu. Biorazgradiva plastika konoplje i rješenje poput boca od konoplje moglo bi nam pomoći da smanjimo taj teret.

[the_ad id=”10962″]

Ekstrakt konopljine celuloze može se koristiti za izradu celofana, rajona, celuloid i niz srodnih plastika. Poznato je da konoplja sadrži okolo 65-70% celuloza, i smatra se dobrim izvorom (drvo sadrži okolo 40%, lan 65-75%, a pamuk do 90%) to posebno obećava zbog svoje relativne održivosti i malog utjecaja na okoliš.

Dok 100% Plastika na bazi konoplje su i dalje rijetkost, neka “kompozitna bioplastika” – plastika izrađena od kombinacije konoplje i drugih biljnih izvora – već se koristi. Zahvaljujući visokoj čvrstoći i krutosti, ta se plastika trenutno koristi u izradi automobila, čamci, pa čak i glazbeni instrumenti.

Mnogi plastični proizvodi izrađeni su od polimernih smola, uključujući polietilen tereftalat, ili PET, pronaći se mogu u svakodnevnim proizvodima poput plastičnih boca. Dok se zagovornici nadaju da će jednog dana vidjeti 100% plastične boce na bazi konoplje na policama supermarketa, tehnologija jednostavno nije spremna za udarno vrijeme.

Tvrtke poput Coca-Cole eksperimentirale su 100% boce na biljnoj bazi, ali komercijalno dostupni proizvodi izrađuju se od ne više od 30% biljni materijali, dok je ostatak izrađen od tradicionalnih izvora fosilnih goriva.

Dobra vijest je da mnoge korporacije ulažu velika sredstva u istraživanje zamjena za tradicionalni PET. Vjerojatno je prva tvrtka koja je proizvela održiv komercijalni proizvod mogla zaraditi milijune.

Nažalost, čak i plastika koja je namjerno dizajnirana da bude biorazgradiva i dalje može biti izvor onečišćenja. Gotovo se ništa ne razgrađuje na odlagalištu otpada, a mikroplastika konoplje još uvijek može stvarati probleme kad se uvede u oceane. Biorazgradivu plastiku treba poslati u komercijalne kompostište radi učinkovitog odlaganja, a ti sadržaji nisu dostupni svima. Uz stvaranje boljih alternativa za plastiku, morat ćemo stvoriti odgovorniji stav prema proizvodima za jednokratnu upotrebu.

Izvor: https://www.hemp.com/

[the_ad id=”11356″]

Ostavite odgovor