0
0

Konoplja iz Sjedinjenih Država

Kongres je pristao na konačnu verziju 2018 Farm Bill, i očekuje se da će predsjednik Trump zakon potpisati za nekoliko dana. Ali ovo nije vaš tipični račun na farmi. Iako pruža važna produženja poljoprivredne i prehrambene politike na pet godina, najzanimljivije promjene uključuju biljku kanabis. Tipično, kanabis nije dio razgovora oko subvencija na farmi, prehrambene pomoći, i osiguranja usjeva. Još ove godine, Snažna podrška i vodstvo senatorske većine Mitha McConnella po pitanju konoplje bacila je biljku kanabisa u centar pažnje.

[the_ad id=”10962″]

Za malo pozadine, konoplja je u zakonodavstvu definirana kao biljka kanabis (Da, isti onaj koji proizvodi marihuanu) s jednom ključnom razlikom: konoplja ne može sadržavati više od 0.3% THC-a (spoj u biljci koji je najčešće povezan s povišenjem osobe). Ukratko, konoplja vas ne može podići. Desetljećima, savezni zakon nije razlikovao konoplju od ostalih biljaka kanabisa, svi koji su zapravo učinjeni ilegalnima u 1937. godini prema Zakonu o porezu Marihuana i službeno proglašena nezakonitom u 1970 prema Zakonu o kontroliranim tvarima – potonji je zabranio kanabis bilo koje vrste.

Istina je da je politika konoplje u Sjedinjenim Državama drastično transformirana ovim novim zakonodavstvom. Međutim, ostaju neke zablude o čemu, točno, ova promjena politike čini.

Konoplja je legalna u Sjedinjenim Državama – uz ozbiljna ograničenja

Dopušteni pilot programi za proučavanje konoplje (često označena kao “industrijska konoplja”) koje su odobrili i SAD. Odjel za poljoprivredu (USDA) i državni odjeli za poljoprivredu. To je omogućilo malo širenje uzgoja konoplje u ograničene svrhe. The 2018 Farm Bill je opsežniji. Omogućuje uzgoj konoplje široko, ne samo pilot programi za proučavanje tržišnog interesa za proizvode koji proizlaze iz konoplje. Izričito dopušta prijenos proizvoda koji proizlaze iz konoplje preko državnih linija u komercijalne ili druge svrhe. Također ne stavlja ograničenja na prodaju, prijevoz, ili posjedovanje proizvoda koji proizlaze iz konoplje, sve dok se ti predmeti proizvode na način koji je u skladu sa zakonom.

Međutim, novi Zakon o poljoprivredi ne stvara potpuno besplatan sustav u kojem pojedinci ili tvrtke mogu uzgajati konoplju kad god i gdje god žele. Postoje brojna ograničenja.

[the_ad id=”10962″]

Druge zemlje

AUSTRALIJA je godine 1995 započela istraživačka ispitivanja na Tasmaniji. Victoria od tada ima komercijalnu proizvodnju,1998. Novi Južni Wales ima istraživanja. U 2002, Queensland je započeo proizvodnju. Sjeverna Australija licencirala je usjeve u 2004.

AUSTRIJA ima industriju konoplju, uključujući proizvodnju ulja od sjemenki konoplje, medicinski časopis Hanf.

KANADA je počeka licencirati istraživačke usjeve u 1994. Pored usjeva za vlakna, godine 1995. odobrena je jedna sjemenska kultura. Posađeno je mnogo hektara 1997. Licence za komercijalnu poljoprivredu zasadile su tisuće hektara 1998. 30,000 hektara zasađeno je u 1999. U 2000, zbog špekulativnog ulaganja, 12,250 zasijani su hektari. U 2001, 92 poljoprivrednika su uzgajali 3,250 hektara. Brojni kanadski poljoprivrednici sada uzgajaju organsko certificirane usjeve konoplje (6,000 hektara u 2003 i 8,500 hektara u 2004, dajući gotovo četiri milijuna kilograma sjemena).

ČILE je u nedavnoj prošlosti uzgajao konoplju za proizvodnju sjemenskog ulja.

KINA najveći je izvoznik tekstila od konoplje. Tkanine su izvrsne kvalitete. Ploča vlakana srednje gustoće također je sada dostupna. Kineska riječ za konoplju je “ma”.

DANSKA je posadila svoje prve moderne probne usjeve konoplje u 1997. Zemlja se zalaže za korištenje organskih metoda.

FINSKA imala ponovni rast konoplje u 1995. sa nekoliko malih ispitnih ploha. Razvijena je sorta sjemena za sjevernu klimu nazvana Finola, od ranije poznat pod uzgajivačkim kodom “FIN-314.” U 2003, Finola je primljena na EU listu subvencioniranih sorti konoplje. Konoplja u Finskoj nikada nije bila zabranjena. Finska riječ za konoplju je “hamppu”.

FRANCUSKA nikada nije zabranila konoplju i ubirala je 10,000 tona vlakana u 1994. Francuska je izvor sjemena konoplje s niskom razinom THC-a za druge zemlje. Francuska izvozi visokokvalitetno ulje od konoplje u SAD. Francuska riječ za konoplju je “šanvre”.

NJEMAČKA je zabranila konoplju 1982., ali istraživanje je ponovno započelo u 1992, i mnoge tehnologije i proizvodi se sada razvijaju, pošto je u studenom ukinuta zabrana uzgoja konoplje, 1995. Hrana, odjeća i papir također se izrađuju od uvoznih sirovina. Mercedes i BMW koriste vlakno konoplje za kompozite na pločama vrata, nadzorne ploče, itd. Njemačka riječ za konoplju je “hanf”.

VELIKA BRITANIJA ukinuo zabranu konoplje u 1993. Posteljina za životinje, razvijena su tržišta papira i tekstila. Dodijeljena je državna potpora za razvoj novih tržišta prirodnih vlakana. 4,000 hektara uzgajano je u 1994. Subvencije od 230 Britanske funte po hektaru daje vlada poljoprivrednicima za uzgoj konoplje.

MAĐARSKA obnavlja svoju industriju konoplje, i jedan je od najvećih izvoznika kanapa od konoplje, prostirke i tkanina za SAD. Također izvoze sjeme konoplje, papir i fiberboard. Mađarska riječ za konoplju je “kender”.

INDIJA ima sastojke od naturaliziranog kanabisa i koristi ga za uže, tekstila i sjemena.

ITALIJA je uložila u ponovno oživljavanje konoplje, posebno za proizvodnju tekstila. 1,000 hektara zasađeno je za vlakna u 2002. Giorgio Armani uzgaja vlastitu konoplju za specijalizirani tekstil.

JAPAN ima bogatu vjersku tradiciju koja uključuje konoplju, a običaj zahtijeva da car i šintoistički svećenici na određenim ceremonijama nose odjeću od konoplje, pa se za te svrhe održavaju male parcele. Tradicionalne mješavine začina također uključuju sjeme konoplje. Japan podržava napredno maloprodajno tržište raznih proizvoda od konoplje. Japanska riječ za konoplju je “ASA”.

NIZOZEMSKA provodi četverogodišnje istraživanje za procjenu i ispitivanje konoplje za papir, i razvija specijaliziranu opremu za obradu. Uzgajivači sjemena razvijaju nove sojeve sorti s niskim THC-om. Nizozemska riječ za konoplju je “hennep”.

NOVI ZELAND započeo probe konoplje u 2001. Na sjevernim i južnim otocima sade se razne sorte.

POLJSKA trenutno uzgaja konoplju za tkanine i užad i proizvodi iverice konoplje. Pokazali su prednosti korištenja konoplje za čišćenje tla onečišćenih teškim metalima. Poljska riječ za konoplju je “konopij”.

RUMUNJSKA je najveći komercijalni proizvođač konoplje u Europi. 1993 površina je bila 40,000 hektara. Dio se izvozi u Mađarsku na preradu. Također izvoze konoplju u zapadnu Europu i SAD. Rumunjska riječ za konoplju je “cinepa”.

RUSIJA održava najveću kolekciju plazme klica konoplje na svijetu u N.I.. Znanstveno-istraživački institut biljne industrije Vavilov (ZA) u St.. Peterburgu. Potrebna su im sredstva za održavanje i potporu prikupljanju. Ruska riječ za konoplju je “konoplya”.

SLOVENIJA uzgaja konoplju i proizvodi valutni papir.

ŠPANJOLSKA nikada nije zabranio konoplju, proizvodi konop i tekstil, i izvozi celulozu od konoplje za papir. Španjolska riječ za konoplju je “cañamo”.

ŠVICARSKA je proizvođač konoplje i domaćin jednog od najvećih događaja trgovine konopljom, Cannatrade.

TURSKA uzgaja konoplju za 2,800 godine za uže, kalemljenje, sjeme ptica, papir i gorivo. Turska riječ za konoplju je “kendir”.

UKRAJINA, EGIPAT, KOREJA, PORTUGALIJA i TAJLAND također proizvode konoplju.

Izvor: https://www.hemp.com/

[the_ad id=”11356″]

Povezane objave

Ostavite odgovor