Velika stvar. Talijani će sljedeće godine ići na referendum o legalizaciji kanabisa

0
0

Novi digitalni način prikupljanja potpisa u Italiji znatno je povećao zanimanje Talijana za referendumsko odlučivanje. Jedna od prvih inicijativa odnosi se na legalizaciju kanabisa.

Nakon što je prikupljeno potrebnih 500.000 potpisa, Talijani će sljedeće godine odlučivati o legalizaciji upotrebe kanabisa u rekreativne svrhe. Tako je na svojoj službenoj Facebook stranici objavila organizacija koja stoji iza inicijative prikupljanja potpisa.

Pohvalili su se kako je polovica potpisnika referenduma mlađa od 25 godina.

Dopuštena kupnja, prodaja i uzgoj kanabisa

U slučaju legalizacije bit će dozvoljena kupnja, prodaja i uzgoj kanabisa čime će se Italija svrstati među rijetke zemlje u Europi u kojima je to moguće. Treba se prisjetiti kako je Italija dekriminalizirala rekreativnu upotrebu kanabisa još 1993. godine, međutim 2006. zakon je drastično postrožen i predviđao je kazne za konzumaciju uz tri puta veće kazne za uzgoj, prodaju i posjedovanje. Ipak, zakon je ponovno ublažen tako da je dekriminaliziran uzgoj malih količina za osobnu upotrebu. Tako je omogućen uzgoj do četiri ženske biljke. Ovaj referendum samo je nastavak ublažavanja zakonske regulative koja se odnosi na kanabis.

Italija ovom inicijativom i mogućom legalizacijom predvodi novi smjer i način razmišljanja o kanabisu unutar Europske unije. Ono što su pokrenuli Kanada i SAD, sada bi polako moglo zahvatiti i zemlje članice EU. Italija bi se tako mogla pridružiti Češkoj, Portugalu i Estoniji koji su dekriminalizirali upotrebu kanabisa, a uskoro će se o sličnom prijedlogu raspravljati u Finskoj.

Prema Europskom izvješću o upotrebi droga oko 1.8 % ljudi između 15-64 u EU koristi kanabis na dnevnoj razini. Brojka rekreativnih korisnika sigurno je puno veća. Gledamo li zaplijenjenu drogu, čak 74% zapljene odnosilo se na kanabis. Talijani procjenjuju kako ilegalno tržište marihuane vrijedi oko 6.3 milijardi eura. Samo ta činjenica dovoljno govori koliko je kanabis važan ilegalnim preprodavačima i koliki je potencijal da država uredi i standardizira moguće tržište uz potencijal za ozbiljnu zaradu na porezima.

Bit će zanimljivo pratiti hoće li i ostale zemlje EU pratiti primjer Italije. Tu mislimo i na Hrvatsku kojoj je Italija turistički konkurentna zemlja i koja će ovakvom ponudom sigurno postati atraktivnija destinacija mnogim turistima na koje i naša zemlja u budućnosti cilja.

Ukratko, što se čeka?

https://hempica.me/novosti/velika-stvar-talijani-ce-sljedece-godine-ici-na-referendum-o-legalizaciji-kanabisa/

Povezane objave

Ostavite odgovor