Hoće li izglasati legalizaciju?

0
0

Prijedlog je da osoba smije uzgojiti 9 stabljika marihuane, ali danas je Sabor žestoko raspravljao…
Prije Njemačke kanabis su legalizirale Malta, Nizozemska, ali i Španjolska. Marihuana se kupuje u specijaliziranim trgovinama. Legalizirana je i u američkih 27 saveznih država, ali i u Kanadi


U Hrvatskom saboru ostrašćeno se diskutiralo o legalizaciji marihuane. Dok jedan dio zastupnika kanabis smatra lijekom i nužnosti za bolesne, za druge se radi o drogi, piše Danas.hr.

Njemačka će do 2024. dopustiti posjedovanje 30 grama marihuane. “Zaštita djece i mladeži nije dovoljno zajamčena. Uočena je problematična konzumacija kod odraslih. Dakle, trend ide u krivom smjeru. A povrh toga imamo cvjetajuće crno tržište, koje naravno također ide ruku pod ruku s kriminalom”, rekao je njemački ministar zdravstva Njemačke Karl Lauterbach.

No, pojedini saborski zastupnici u Hrvatskoj navode kako “lex kanabis” mladima poručuje da se napušte te da promovira drogiranje. O prijedlogu Socijaldemokrata, koji predlažu da svaka punoljetna osoba dobije pravo uzgojiti devet stabljika za vlastite potrebe, zastupnici će glasati sutra. 

Dijametralno suprotni stavovi zastupnika

HDZ-ovka Maja Burić tvrdi kako se “zakonom mladima, umjesto zdravlja, nudi napušavanje”.  

“Mi ovdje raspravljamo o tome hoće li ljudima koji žive u boli, koji su sada prisiljeni nabavljati lijek na crnom tržištu, hoćemo li im dozvoliti nešto što ublažava bol”, odgovorila je SDP-ova Sabina Glasovac

No, neovisno o stavovima, činjenica je da će SAD u sljedećih nekoliko godina na marihuani zarađivati do 72 milijarde dolara godišnje. 

“Pa i Nijemci su vidjeli da je to velika lova, dakle skoro pet milijardi eura godišnje”, rekla je nezavisna zastupnia Vesna Nađ.

‘Bilo bi revolucionarno kad bi zakon prošao’

Direktor zadruge Dom konoplje Mihael Zlovolić, kaže kako bi za njegov posao bio revolucionarno kad bi taj zakon prošao. 

“Kada bi se tržište dobro reguliralo, onda bi svi bili u dobiti. Tako i tako već imamo i konzumente. Zašto onda ne bismo od toga imali svi koristi? U Kanadi i Americi dio zarade daju za školstvo, medicinu, prevenciju droga”, kazao je Zlovolić. 

Prije Njemačke kanabis su legalizirale Malta, Nizozemska, ali i Španjolska. Marihuana se kupuje u specijaliziranim trgovinama. Legalizirana je i u američkih 27 saveznih država, ali i u Kanadi. U nekima je trava legalizirana i rekreativno, a u nekima samo u medicinske svrhe. Primjerice, takva je situacija u Urugvaju i Argentini. 

Sakoman: Mehanizmi zaštite mladeži su loši

Oni koji su protiv ovog zakona strahuju da bi on doveo do zlouporabe. 

“Mehanizmi društvene zaštite mladeži su kod nas loši. Kad razmišljam o potezima koji bi sad i kanabis kao treću drogu stavili na listu sredstava koje možete sami kupovati ili uzgajati za svoje potrebe, doći će do promjene stava…”, rekao je psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti Slavko Sakoman.

Hoće li trend legalizacije marihuane zahvatiti i Hrvatsku odlučit će sutra Hrvatski sabor.

izvor:
https://net.hr/danas/hrvatska/hoce-li-sabor-izglasati-legalizaciju-marihuane-prema-prijedlogu-svatko-punoljetan-smio-bi-uzgojiti-9-stabljika-4406ed7c-5bc4-11ed-9383-22ef205e320d

Povezane objave

Ostavite odgovor