10 zanimljivih činjenica o povijesti konoplje

0
0

Kako konoplja ulazi u središte pozornosti, sve više ljudi postavlja važna pitanja o tome što je to točno i zašto postoji toliko sukoba oko tako bezopasne i korisne biljke.

Ako želite proširiti svoje znanje o konoplji, pogledajte neke od ovih činjenica i proširite ih nadaleko i naširoko

 1. Uzgoj konoplje datira više od 10 000 godina
  Mnoge su civilizacije tijekom vremena uzgajale konoplju i koristile je za brojne proizvode, od hrane do vlakana. Drevna upotreba konoplje seže u mnoge zemlje uključujući Kinu, Egipat, Rusiju, Grčku i Italiju.
 2. Prije je bilo ilegalno ne uzgajati konoplju
  Bilo je jednom vrijeme u američkoj povijesti kada su farmeri mogli biti kažnjeni novčano ili u zatvoru jer nisu uzgajali konoplju. Budući da je to bio tako vrijedan usjev u Virginiji, Skupština kolonije Jamestown je 1619. donijela zakon kojim je svaki poljoprivrednik obvezan uzgajati indijsku konoplju.
 3. Konoplja je bila hvaljena kao usjev vrijedan milijardu dolara prije nego ju je vlada zabranila
  U članku napisanom 1938., “Popular Mechanics” proglasio je konoplju novom usjevom za prodaju. Reklamiralo se kao standardno vlakno u svijetu koje se lako uzgaja i spremno je zamijeniti uvezene materijale i industrijske proizvode.
 4. Konoplja može obnoviti nezdravo tlo
  Zahvaljujući svojim botaničkim svojstvima, konoplja zapravo može ostaviti tlo bolje nego kad je počela pomlađujući prljavštinu hranjivim tvarima i dušikom. To pomaže u čišćenju toksina, teških metala i drugih zagađivača iz zemlje kroz proces koji se naziva fitoremedijacija.
 5. Ulje konoplje je dobro za vas
  Za ljude koji žele smanjiti razinu lošeg kolesterola, neutralizirati slobodne radikale i poboljšati rad živčanog sustava, obilje hranjivih tvari koje se nalaze u ulju konoplje može pomoći. Prepun je antioksidansa, vitamina i minerala uključujući magnezij, kalcij, vitamin E i karoten. Kada je riječ o uljima, ulje konoplje također ima najveću razinu višestruko nezasićenih masti (zdravih masti) od 80 posto, a na drugom mjestu je ulje sjemenki lana.
 6. Mnogi rani umjetnici radili su umjetnost na konoplji
  Riječ “platno” izvedena je iz riječi cannapaceus, latinskog pridjeva koji doslovno znači “napravljen od konoplje”. Stoljećima su slikari koristili platna od konoplje od renesansnih umjetnika do majstora 17. stoljeća poput Van Gogha i Rembrandta.
 7. Dvadeset jedna država može legalno uzgajati konoplju
  Prema poljoprivrednim izvješćima, konoplja se može legalno uzgajati u Kaliforniji, Coloradu, Delawareu, Havajima, Illinoisu, Indiani, Kentuckyju, Maineu, Michiganu, Missouriju, Montani, Nebraski, New Yorku, Sjevernoj Dakoti, Oregonu, Južnoj Karolini, Tennesseeju, Utahu, Vermont, Washington i Zapadna Virginia.
 8. Avioni se mogu napraviti od konoplje
  Ranije ove godine, Derek Kesek, osnivač Hempeartha, najavio je da će proizvesti prvi avion napravljen gotovo u potpunosti od konoplje koji će pokretati biodizel na bazi konoplje. Iako projekt tek treba zaživjeti, mnogi gaje velike nade o tome što bi njegova uspješna provedba mogla značiti za budućnost.
 9. Deklaracija o neovisnosti Sjedinjenih Država sastavljena je na papiru od konoplje
  Većina papira u kasnim 1700-ima bila je izrađena od kombinacije konoplje i lana, kao i povremene upotrebe recikliranih vlakana tkanine. Konačni dokument koji se nalazi u Državnom arhivu tretiran je kao i svaki drugi važan povijesni dokument u to vrijeme, a to će biti i danas. Nakon što je konačni proizvod odobren (koji je slučajno bio na papiru od konoplje), prebačen je na fini Vellum pergament od ovčje kože, što je bila praksa za svaki značajan dokument više od tisućljeća.
 10. Konoplja se koristi u preko 25 000 proizvoda
  Iako se može činiti da se konoplja skriva, višestruko vlakno zapravo se koristi u svemu, od odijela Giorgia Armanija do dijelova interijera automobila BMW-a. Konoplja se također može pronaći u svakodnevnim predmetima poput pređe, papira, tepiha, kozmetike, dodataka prehrani i proizvoda za njegu tijela.

Izvorno objavljeno u tiskanom izdanju časopisa Cannabis Now.

izvor: https://cannabisnow.com/hemp-history/

Povezane objave

Ostavite odgovor